170 år siden: Christian 8.s ske – Parkmuseerne

170 år siden: Christian 8.s ske

På Rosenborg ligger en lille ske med en stor historie. På skaftets forside vidner en indgravering om, at denne ske har tilhørt Christian 8. (1839-1848). Skeen i sølv blev brugt af kongen til at indtage medicin i hans sidste dage for 170 år siden.

I begyndelsen af januar 1848 havde kongen pådraget sig en forkølelse, da han skulle tage afsked med korvetten Valkyrien, der skulle til Ostindien bl.a. for at hente danske kolonialister hjem. Den harmløse forkølelse blev pludselig livstruende, da kongen fik en åreladning af sin læge. Åreladningen var dengang en almindelig behandling mod feber, men førte i dette tilfælde til en blodforgiftning, der gjorde kongen alvorlig syg.

Den 9. januar siges det, at kongen vidste, at døden nu var uundgåelig, og derfor gav han sit politiske testamente til sønnen Frederik, der nu snart skulle blive Frederik 7. Ganske rigtigt sov Christian 8. ind få dage senere den 20. januar.

På Rosenborg kan man i dag se genstande, der vidner om kongens liv. Side om side med disse, ligger der dog den skinnende sølvske og minder os om livets flygtighed.

af Rosenborg Slot den 02.02.2018