Bliv centrum i nyt værk

26.08.2016

Foregiv at du maler museets vægge med sort maling, der strømmer ud af din højre pegefinger og udtryk dig gennem lyde og bevægelser. Kunstner Christian Falsnaes har skabt en ny – og ganske utraditionel – audioguide, der dirigerer dig gennem performancen Tusind Ansigter.

På SMK kan du opleve værker skabt af kunstnere gennem mere end 700 år. Men nu kan du også selv være med til at opføre et værk på Danmarks største kunstmuseum – det er faktisk op til dig om dette nye performance-værk realiseres!

En del af SMK²

Henover et år griber otte kunstnere ind i museets samling og skaber formidlingsformer, der giver dig nye perspektiver på og indgange ind i kunsten. Audioguiden Tusind Ansigter af Christian Falsnaes er tredje projekt i rækken af de otte kunstnerinterventioner.

Kunstnerinterventionerne er kurateret af overinspektør og seniorforsker på SMK Marianne Torp og er en del af SMK² – en række eksperimenter, hvor SMK sammen med kunstnere, forfattere og andre fagligheder sætter museets samlinger i spil på nye måder for at give dig overraskende og anderledes kunstoplevelser.

I en ny – og ganske utraditionel – audioguide dirigerer kunstneren Christian Falsnaes dig nemlig gennem performancen Tusind Ansigter. Følger du kunstnerens instruktioner, bliver du centrum i værket, som Falsnaes har skabt som en del af SMK².

Sæt dig selv i spil
Prøv at forestille dig, at der strømmer sort maling ud af din højre pegefinger. Prøv så at forestille dig, at museets vægge er et lærred, som du kan male på med malingen, der sprøjter fra din finger – alt imens du går, drejer rundt og løber.

I audioguiden bliver du dirigeret til at sætte dig selv i spil i kunsten. Gennem seks lydspor bliver du foruden “at male” også instrueret i at udtrykke dig gennem lyd og bevægelse.

Brugeren sat i centrum
Audioguiden Tusind Ansigter er en videreudvikling af en serie værker, som Falsnaes har arbejdet på de seneste år.

I installation, video og performance sætter han dig, museumsbrugeren, i centrum. I stedet for en traditionel audioguide, hvor du skal reflektere over de udstillede værker, ønsker Falsnaes med sin nye audioguide, at skabe en museumsoplevelse, hvor fokus er rettet mod dig.

Du skal ikke længere være beskuer af et færdigt værk, der er blevet til i et atelier – du skal være en del af selve realiseringen af værket. Du får faktisk ansvaret for, at performancen Tusind Ansigter bliver opført. For det er, når du udfører instruktionerne i audioguiden, at værket bliver til. Og du skal opføre din version af performancen Tusind Ansigter.

Aldrig det samme værk
Ifølge Christian Falsnaes findes der lige så mange versioner af performancen Tusind Ansigter, som der findes brugere, der udfører den.

For selvom alle hører den samme stemme og de samme instruktioner, vil hver bruger altid opføre performancen på sin helt egen, personlige måde. Din krop, identitet og personlighed vil gennemsyre performancen, som vil give dig – og andre omkring dig – en anderledes museumsoplevelse.

Lån iPod og høretelefoner i Informationen på SMK eller stream audioguiden Tusind Ansigter via guide.smk.dk