De Kongelige Lege på Rosenborg

De Olympiske Lege er over os, og det har givet Rosenborg anledning til at kigge tilbage på de kongelige parader og turneringer, som Rosenborgs konger ivrigt deltog i. Flere af kongerne engagerede sig i ringriderturneringer og ingen så meget som Christian 4. Vi har blandt andet bevaret en forgyldt sølvstatuette af kongen selv udført som ringrider og betalt med de præmier, han vandt i ringridning under kroningsfestlighederne.

Langs vores trappeopgang ses flere rytterportrætter af blandt andet Christian 5. og kronprins Frederik (4.). Disse er blandt andet rytterbilleder fra den højere rideskole i slut 1600-tallet, men der ses ligeledes billeder af kongen paraderende med en lanse eller stikkende til ringen. Dette kaldes karruselbilleder efter den Italienske Karrusel, der opstod i 1500-tallet. Oprindeligt bestod karrusellen i væddeløbskørsel, men blev hurtigt erstattet af optog og sportskampe. Dette fandt vej til Danmark i 1555 under Christian 3., det lod en ringriderbane opføre på Amagertorv. Karrusellerne havde dog deres storhedstid under enevælden i 1600-1700, som man i dag kan finde spor af på Rosenborg Slot i form af både rytterbilleder- og statuer.

Hvis du vil se mere til de royale karruseller, er du velkommen på vores trappeopgang eller på vores Pinterestprofil, hvor vi har delt nogle af vores mange rytterportrætter.

af Rosenborg Slot den 04.08.2016

Aktuelt