Det må du ikke gå glip af i marts

Skibet er ladet med kvindedrab, klimadebat og skatte af elfenben.

Til havs med den glemte maler
Maleren Anton Melbye var i sin egen levetid berømt for dramatiske stemninger og motiver som hav, himmel og skibe. Men på grund af hans internationale udsyn vendte det danske kunstmiljø ham ryggen. Berømmelsen svandt så meget ind, at han næsten er glemt i dag. Nu får Melbye historisk oprejsning i en ny udstilling på Den Hirschsprungske Samling.

Den Hirschsprungske Samling, ’Mod fjerne horisonter’, 9. marts – 17. juni
hirschsprung.dk

Skibe skåret i elfenben
Der er modelskibe, og så er der modelskibe udskåret i elfenben. Med elfenben blev samtlige detaljer, fra master og reb til sejl og skrog, udformet af kongefamiliens kunstdrejer Jacob Jensen Nordmand. I dag finder du hans miniature-sejlbåde og fregatter fra 1600-tallet i Rosenborgs skatkammer.

Rosenborg, Skatkammeret
kongernessamling.dk

“Det næste store øjeblik i historien tilhører os”
Sådan slutter Ursula Reuter Christiansens kortfilm Skarpretteren fra 1971. Filmen er et af de vigtigste kunstværker inden for den tidlige feminisme og gør op med traditionelle kvinderoller ved blandt andet at slå en kvinde ihjel. Den kan ses på Statens Museum for Kunst sammen med en udstilling, der fortæller om filmens tilblivelse.

SMK – Statens Museum for Kunst, ’Skarpretteren’, kan ses frem til 10. juni.
smk.dk

Jorden kalder klimaforandringerne
Hvem er mest udsat, når tørken breder sig, og temperaturstigninger får smitsomme sygdomme til at florere? Klimaforandringerne kommer til at påvirke menneskers sundhed, men det store spørgsmål er, hvem det vil ramme, og hvad vi som samfund gør ved det. Kom til debataften og deltag i diskussionen med ekspertpanelet.

Statens Naturhistoriske Museum, ’Jorden Kalder: Klimaforandringer – vores sundhed og livsvilkår er i spil’, 21. marts
geologi.snm.ku.dk

Publikumspres får japansk tegnefilm på programmet
Cinematekets filmserie Ønskefilm giver publikum mulighed for at bestemme, hvilke film der skal vises på det store lærred. I den forbindelse pegede adskillelige biografgængere på den japanske science fiction tegnefilm ’Akira’ fra 1988. Filmen bliver vist 9. marts med introduktion af bloggerne fra Filmnørdens Hjørne.

Cinemateket, ’Akira’, 9. marts
cinemateket.dk

Historien bag de hvide skatte
På Rosenborg findes en af Europas største kongelige samlinger af kunsthåndværk lavet af elfenben og narhvalstand. I 1500-tallet troede man narhvalstand var enhjørningehorn. Samlingen vidner om de danske forbindelser til Nordatlanten og Vestafrika. Den 7. marts kan du høre en af slottets eksperter, Jørgen Hein, fortælle om de hvide skatte, når han gæster Davids Bazar.

Davids Samling. Davids Bazar: ’Elfenben og narhvaltand – elefanter og enhjørninge’, 7. marts 2018
davidmus.dk

Billede: Maleri af Anton Melbye