Flora Danica – Et kongeligt klenodie

På Rosenborg har der været god grund til at kigge nærmere på samlingens smukke Flora Danica stel over de seneste par måneder. Samlingens konservatorer har arbejdet på at rense og klargøre dele af stellet, der snart skal sendes til Hohenberg an der Eger i Tyskland for at indgå i en særudstilling på museet Porzellanikon.

I Danmark startede porcelænssamlingen for alvor med Christian 4., og i dag er kongehusets fineste porcelæn udstillet i porcelænskabinettet på Rosenborg. Da Frederik 4. i sin tid besøgte Charlottenburg i Berlin i 1709, oplevede han deres porcelænskabinet og ønskede at skabe et lignende på Rosenborg. Kongen fik dog kun skabt et glaskabinet, og Rosenborgs nuværende porcelænsrum blev indrettet omkring 1860. Det er i dette kabinet, at man i dag finder det smukke Flora Danica stel, der sirligt er hængt op på væggen i det lille rum. Stellet blev fremstillet i årene 1790-1802 og ud af de 1.802 dele, der blev lavet, er 1.530 stadig bevaret. Det er ligeledes et held i uheld, at stellet i dag er på dansk jord, da det i sin tid blev fremstillet som en gave fra Christian 7. til kejserinde Katharina den Store af Rusland. Kejserinden døde før stellet blev færdiggjort, og dermed valgte det danske kongehus at beholde det.

Det smukke stel vidner om en bestræbelse på at indfange og optegne naturen korrekt. Stellet er derfor dekoreret med den danske flora og gengivet med en utrolig nøjagtighed. Udsmykningen af tallerkenen på billedet viser ligeledes, at det ikke kun var de smukkeste blomster, der blev valgt som motiv; tang, kornsorter og efterårssvampe pryder derfor også det kostbare stel.

af Rosenborg Slot den 08.11.2016

Aktuelt