Historier om Danmark

4. og 25. april

Fra april til december bliver danmarkshistorien endevendt, diskuteret og måske revideret, når DR – med Lars Mikkelsen som fortæller – laver historiske nedslag med serien ’Historien om Danmark’.
Cinemateket hører til de mange institutioner, der giver disse nedslag perspektiv og dybde med særlige events og udstillinger.

40 års film uden historiske danske – hvorfor?

Den 4. april åbner vi med et arrangement, der sætter tendenser i den danske historieskildring på film under lup. Historiker Bue Kindtler-Nielsen fremlægger denne dag nogle af de opsigtsvækkende resultater fra et stort stykke grundforskning på området.

Et af de gennemgående træk i den nyere danske filmhistorie er, at film om historiske danskere kommer i bølger – fx er der 40 års lavvande efter 2. verdenskrig. Den danske historiefilm kæmper her imod et dårligt ry, der bl.a. skyldes en række fiaskoer i 1940’erne. Opfattelse af, at kunstnerisk kvalitet og skildringen af dansk historie på film er nærmest uforenelige størrelser, stikker dybt og varer længe.
På trods af disse markante tendenser og den historiske films (dokumenteret store) betydning for historieopfattelsen har forskningen i dette været særdeles begrænset – det gælder sådan set også den danske historiefilm som selvstændig genre.

I tilgift viser vi A.W. Sandbergs 43-minutters dokumentar skabt til Verdensudstillingen i Paris 1937 om danernes historie fra istid til nutid.

Vikingetiden til revision

Den 25. april er det blevet vikingetid, når vi viser malerne Paul Gernes og Per Kirkebys film ‘Normannerne’ fra 1976. Multikunsternes ville med ’Normannerne’ (1976) lave en film om vikingetiden, men resultatet er ikke en traditionel fiktionsfilm: En guide fremviser forskellige historiske steder og forsøger at levendegøre fortiden, selv om hun kun har en enkelt interesseret tilhører. Bag filmen ligger historiske og arkæologiske studier, og den løse fortælleform skal understrege, hvor fragmenteret vor viden om vikingetiden egentlig er. Filmen vises med introduktion

Læs mere arrangementerne og billetbestilling her

af Cinemateket den 28.03.2017

Aktuelt