Japansk bølge skyller ind over Parkmuseerne

Er du fascineret af japanernes sans for naturskønhed og forfinet æstetik, dekorativt håndværk og store, dybe kærlighedsdramaer? Så er der meget at glæde sig over i disse måneder.

Parkmuseerne sætter nemlig spot på Japan i anledning af 150-året for de dansk-japanske handelsforbindelser.

På SMK kan du opleve vinterens store særudstilling ”Japanomania i Norden”, og Cinemateket viser en perlerække af store japanske kærlighedsklassikere.

Hvis du ikke kan få nok af Japan, er der mere godt i vente i museumskvarteret. Læs med her.


Japanomania i Norden
SMK – Statens Museum for Kunst, 19. januar – 23. april 2017 

Vinterens store særudstilling på SMK byder på eksotiske geishaer, fremmedartede naturskildringer og forfinet æstetik. Mødet med japansk kunst i anden halvdel af 1800-tallet ændrer den europæiske kunstscene, og begejstringen for alt, hvad der er japansk, viser sig også i den nordiske billedkunst.

Udstillingen fortæller historien om japanismens indtog gennem værker af blandt andre Edvard Munch, Vilhelm Hammershøi, Anna Ancher, L.A. Ring, Van Gogh, Albert Edelfelt og Claude Monet. Og så kan du også se Hokusais berømte bølge. Læs mere om udstillingen her.

Japan-serie_Cine_450pix_INTROBILLEDE

Knuste hjerter i saké
Cinemateket, 20. januar – 26. februar 2017

Med generøs støtte fra Japan Foundation viser Cinemateket en perlerække af kendte og glemte hovedværker fra den japanske filmhistorie – alle med kærlighed og smerte som tema.

Du kan se film af store instruktører som bl.a. Ozu, Mizoguchi og Oshima og blive klogere med introduktioner fra specialister såsom filmhistorikeren Dick Stegewerns. Programmet byder også på foredrag ved Murakami-oversætter Mette Holm, stumfilm med levende musik, saké-smagning, bar med DJ og japansk menu i Restaurant SULT. Læs mere om filmserien her.

På opdagelse i det japanske planterige
Botanisk Have, væksthusene heriblandt Palmehuset

Botanisk Have viser vej til så eksotiske arter som Japansk Koglepalme fra dinosaurernes tid og Japansk Hagelilje, der indeholder et stof, som anvendes til medicinsk behandling af demens. Tjek den japanske planteguide ud på Botanisk Haves Facebook-side og kig efter de japanske flag i væksthusene.

Forårsstemning med japanske stiløvelser
Den Hirschsprungske Samling, permanent udstillet

Den japanske indflydelse på nordisk kunst er så omfattende, at Statens Museum for Kunst umuligt kan udstille alt. Japan-æstetikere behøver derfor kun at gå over på anden side af Østre Anlæg. Her kan du for eksempel møde en rødmende pige med primulaer i håret og spurvefugle omkring sig. Læg mærke til maleren, Harald Slott-Møllers, stiliserede komposition og naturmotiver.

 

Contact: Photographer Peter Nørby Esromgade 15, opg. 2, st DK-2200 Copenhagen N +45 21262146 peter@peternorby.dk

 

Lakskabet med dronningens konkylier
Rosenborg, udstillet i Christian den 5.’s gemak

I et japansk lakskab gemte dronning Charlotte Amalie over 900 ting indkøbt fra det fjerne østen. Blandt andet konkylier, kinesiske dukker og en udstoppet paradisfugl.  Skabet har en bemærkelsesværdigt pompøs fod og er dekoreret med landskaber med traner, som var hellige i Japan.

Japansk porcelæn
Davids Samling, udstillet i Ældre europæisk samling blandt kineserierne

Samleren C.L. David havde en særlig forkærlighed for keramik, fajance og kunsthåndværk, så ikke overraskende rummer Davids Samling en stribe japanske porcelænsting og enkelte i lak.

 

af Parkmuseernes sekretariat den 07.02.2017

Aktuelt