Årets gang i Leonora Christinas almanak

Den 28. oktober sætter vi uret en time tilbage og overgår til vintertid. Organiseringen af tid er nemlig ikke naturgiven, men skabt af menneskelige interesser, i dette tilfælde ønsket om flere lyse dagstimer.

Sondringen mellem sommertid og vintertid blev indført i Tyskland i 1916 som et middel til at spare kostbar energi og resurser under Første Verdenskrig. Historisk set, er det altså en forholdsvis ny idé, men interessen for årets gang, herunder årstidernes skiften samt solen og månens placering, har altid eksisteret.

På Rosenborg kan man fx se Leonora Christinas lille lommealmanak fra 1647, der indeholder en årskalender rullet sammen i en kunstfærdigt udsmykket guldcylinder. En almanak er en slags årsbog med både kalenderinformation og forskellige astronomiske oplysninger.

Den skrøbelige almanak i det blomstrede hylster er mindre end en lillefinger, så Leonora Christina kunne have den med sig overalt og forsigtigt rulle det tætskrevne papir ud, når hun havde behov for at orientere sig om årets gang. Se, det var før smartphonen med kalender, vejr-app og automatisk tidsindstilling!

Selvom skriftrullen er fra 1647 kan man stadig tydeligt aflæse den øverste slip, der udover navnet på printeren, Thomas la Carrière, også beskriver månens faser i januar.

Almanakken menes at være købt som souvenir i Paris i 1647, men blev senere konfiskeret af Frederik 3., den anden konge i rækken der benyttede Rosenborg som bolig.

Du kan læse mere om almanakken i seniorkurator Jørgen Heins bog The Treasure Collection at Rosenborg Castle II, eller opleve den i skatkammerets rum H, hvor du også finder slottets hovedattraktion – den spektakulære krone der tilhørte Leonora Christinas far, Christian 4.

Tjek åbningstider for dit besøg på Rosenborg her.

 

af Rosenborg Slot den 23.10.2018

Aktuelt