Christian 4.s 372-års dødsdag

Den 28. februar 2020 mindes Kongernes Samling Christian 4., da det på denne dag er nøjagtig 372 år siden, at kongen udåndede på Rosenborg efter næsten 60 år på den danske trone.

Meget er gennem tiden blevet sagt og skrevet om Christian 4.: At han var lidt for glad for damer, mad og alkohol, at han hovedløst kastede Danmark ud i flere langvarige krige, og at han så godt som lænsede statskassen i jagten på sejr, storhed og et stolt eftermæle.

Men ikke desto mindre er kongen, i folkemunde ofte kaldt Christian Firtal, både den mest populære af de Oldenborgske konger, samt den konge der tydeligst har sat sit præg på vores hovedstad i kraft af sine mange bygværker.

Rosenborg, der i dag huser den Oldenborgske gren af Kongernes Samling, blev bygget på foranledning af Christian 4. Kongen manglede en lystbolig, der var en ung og ambitiøs renæssancefyrste værdig, og som kunne måle sig med den arkitektoniske pragt, kongen havde observeret på sine mange rejser i den tidlige regeringstid.   

På trods af flere ændringer og ombygninger gennem tiden, fremstår slottet i dag som et helstøbt og fornemt eksempel på kongens energiske bidrag til byens udbygning og forskønnelse. I dag som dengang skyder slottets høje tårne op midt i Kongens Have, som et landmærke for både lokale og turister og det røde, sandstensornamenterede murværk er hver dag genstand for beundring, samt motiv på en mængde fotografier.  

Historien om Christian 4. har altså vist sig at være en af de mest holdbare kongefortællinger gennem tiden, forstærket af kongens mange monogrammer rundtom i byen samt hans farvestålende personlighed og levemåde – så en hyldest på kongens 372-års dødsdag virker på sin plads!

Oplev Christian 4.s slot – bestil billet online og spring køen over ved dit besøg.

af Rosenborg Slot den 27.02.2020

Aktuelt