25-09-2019 - 12-01-2020
Glemmebogen rummer mange kunstnere, og guldaldermaleren Johan Ludvig Lund (1777-1867) er en af dem. Men han fortjener bedre, for Lund spillede en vigtig rolle i det europæiske og danske kunstliv i første halvdel af 1800-tallet.
Han var en af de få kunstnere, der modtog offentlige bestillinger, og han malede derfor store billeder fra danmarkshistorien til Christiansborg og en lang række altertavler til små og store kirker i hele landet. Samtidig fungerede han som portræt- og landskabsmaler og havde et imponerende internationalt netværk, der inkluderede kunstnere, digtere og intellektuelle som Caspar David Friedrich, J.C. Dahl, de tyske nazarenere og familierne Brun, Schiller og Humboldt. Som professor på Kunstakademiet uddannede han sammen med C.W. Eckersberg den generation af danske kunstnere, vi kender som guldaldermalerne. Mens Eckersberg er kendt som ”dansk malerkunsts fader”, har få imidlertid hørt om Lund, selvom han spillede en lige så vigtig rolle i samtidens kulturliv som lærer og kunstner.
I efteråret 2019 vil Den Hirschsprungske Samling åbne glemmebogen med udstillingen Den anden guldalder. Johan Ludvig Lund over alle grænser. Her vil museets gæster møde værker af Lund, af hans venner i Danmark og Tyskland og af hans studerende. Udstillingen viser alle facetter af Lunds virke fra store historiemalerier med motiver fra antikken til portrætter, altertavler og landskaber. Netop med landskabsmaleriet satte Lund sit måske vigtigste aftryk med sin undervisning af kunstnere som J.Th. Lundbye, Louis Gurlitt, Christian Morgenstern, Vilhelm Kyhn og P.C. Skovgaard. Udstillingen er dermed en anledning til at møde gamle kendinge og glemte mestre og minde os om, at kunstkanonen er omskiftelig og til evig forhandling.
I 2020 vil udstillingen rejse videre til Ribe Kunstmuseum og Skovgaard Museet i Viborg, imens den til sidst vises i Tyskland på Museum Behnhaus Drägerhaus, Lübeck.
Få endnu mere ud af dit udstillingsbesøg med Vizgu. Vizgu er en gratis app til din smartphone, der kan bruges som en personlig kunstguide til dit besøg på museet. Med Vizgu i hånden kan du læse spændende tekster om værkerne eller få dem oplæst af udstillingens kurator, museumsinspektør Anna Schram Vejlby. Alt, du skal gøre, er at scanne maleriet eller skulpturen foran dig, hvorefter Vizgu giver dig information om værket. Læs mere om Vizgu på museet her
Fra den 24. august til den 8. december 2019 kan du få meget mere guldalderkunst på Statens Museum for Kunst. Her viser de udstillingen Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer. Med Parkmuseernes fællesbillet, kan du besøge begge udstillinger og få op mod 50 % rabat på entré til de resterende Parkmuseer.
30.12.2020
Udstillingen FREMKALDELSER. Vilhelm Hammershøi, Valdemar Schønheyder Møller og fotografiet handler om Vilhelm Hammershøis interesse for fotografiet, der udvikles i nært samarbejde med…
19.06.2020
Kristian Zahrtmann (1843-1917) var kunstner, underviser og selskabsmenneske. Han malede stærke, historiske kvinder og smukke, muskuløse mænd i farverige scener…
29.01.2020
Hjørneudstilling 19. februar -10. maj 2020 Elegante portrætter malet med pastelkridt var den danske kunstner Christian Hornemans (1765-1844) specialitet. De…
29.01.2020
5. februar – 10. maj 2020 Kristian Zahrtmann (1843-1917) var kunstner, underviser og selskabsmenneske. Han malede stærke, historiske kvinder og…
27.08.2019
Forskerkvarter 4. september kl. 14 Museets samling rummer meget mere end malerier. I arkiver og magasiner findes genstande som kunstnere…
27.08.2019
Omvisning 1. september kl. 14 Mange kender maleren P.S. Krøyer for hans tid i Skagen, som en del af kunstnerkolonien…
27.08.2019
Finnissage og intro 29. august kl. 18 Til sommerens sidste Hirschsprung LATE markerer vi afslutningen på Hjørneudstillingen Johan Rohde. En kunstners…
14.06.2019
Guided tours in English Every Saturday during the summer one of The Hirschsprung Collection’s guides will give an introduction to…