Den royale værtsrolle

Den 28.-29. august gæstede den franske præsident Emmanuel Macron Danmark på et officielt to-dages statsbesøg. Godt nok er det 36 år siden, en fransk præsident sidst har været på visit, men statsbesøg er en tilbagevendende begivenhed i det danske kongehus, der jævnligt påtager sig værtsrollen for de udenlandske gæster.

Statsbesøg kan have form af en høflighedsvisit eller bruges til at pleje de diplomatiske forbindelser mellem to lande, men det er også en mulighed for at imponere gæsterne med det bedste landet har at byde på – og det var noget Christian 4. udnyttede!

I en nedskreven kilde fra 1634 beskriver den franske gesandt Grev d’Avaux’s sekretær Charles Ogier, hvordan hans herre og ham var gæster på Rosenborg Slot. I kongens Vinterstue blev gæsterne overvældet af en skøn musik, hvis musikere, til deres store overraskelse, var ganske usynlige.

Den sindrige Christian 4. havde nemlig fået installeret usynlige lydkanaler i gulvet, hvorfra musikken kunne stige op fra etagen nedenunder, hvor tidens helt store kapelmestre musicerede.

Rosenborg er også blevet brugt til statsbesøg i nyere tid, bl.a. under Kinas præsident Hu Jintaos besøg i 2012, men i denne omgang må Macron ”nøjes” med et besøg på Amalienborg med Dronningen som vært.

 

af Rosenborg Slot den 30.08.2018

Aktuelt