371 år siden: Christian 4.s død på Rosenborg

Når døden nærmer sig, er der mange, der oplever deres liv passere revy. De genoplever alle de gode stunder, de har haft, og ser tydeligt hvad der har betydet noget for dem i deres liv. Hvad ville stå frem for dig?

For Christian 4. var der ingen tvivl, da sygdommen strammede sit greb; han ønskede at tilbringe sin sidste tid på det sted, han havde været allermest lykkelig – hans elskede ”Rose” i Kongens Have, Rosenborg Slot.

Den sidste periode af kongens levetid var præget af store nederlag, både i privaten og i forhold til hans magtposition. I 1647 døde kongens ældste søn, Den udvalgte prins Christian, og for at sikre arvefølgen med sin næstældste søn, Hertug Frederik, så kongen sig nødsaget til at acceptere en række krav, der indskrænkede hans regeringsførelse markant.

Blind på det højre øje efter søslaget ved Kolberger Heide, og med en følelse af svigt fra sine kære, var der intet andet kongen ønskede end at få lov til at dø på det slot, han havde opført for sin egen fornøjelse. D. 21. februar 1648 blev kongen transporteret på slæde fra Frederiksborg til Rosenborg, hvor han døde i sit sengekammer d. 28. februar.

På nutidens museumsgæster kan det virke morbidt, men på Christian 4.s tid var der tradition for at afbilde nyligt afdøde konger, og i Rum 3: Christian 4.s sengekammer kan man derfor opleve Bernt Hilwaerts maleri af Christian 4. som lig. Læg mærke til, at man i respekt for kongen har valgt at male ham i profil, så hans sårede øje ikke fremgår.

Det kan ikke undgå at krible lidt i en, når man står i præcis det rum, hvor Christian 4. lå ”lit de parade” (altså en ceremoniel fremvisning af hans lig) for 371 år siden.

Vil du også mærke historiens sus, så besøg Christian 4.s sengekammer og de andre historiske rum på Rosenborg. Se mere om åbningstider og billetpriser her.

 

af Rosenborg Slot den 20.03.2019

Aktuelt