Der har jeg hjemme. Hammershøi by Elmgreen & Dragset

Et trygt og rart sted? Eller faretruende rammer, der kan drive dig til vanvid? I et nyt kunstprojekt udforsker kunstnerne Elmgreen & Dragset vores forestillinger om ‘hjemmet’.

Oplev den danske maler Vilhelm Hammershøis mesterværker i utraditionelt selskab med international samtidskunst.

Faretruende og fremmedgjort

Michael Elmgreen og Ingar Dragset har i mange år været optaget af Vilhelm Hammershøi (1864-1916). Hammershøi er berømt for sine ikoniske motiver af halvtomme rum og bliver ofte beskrevet som en kunstner, der er optaget af det nære og hjemlige. Men Elmgreen & Dragset ser istedet noget foruroligende i Hammerhøis malerier:

”Der er ikke meget liv i Hammershøis malerier. Man fornemmer en stilhed som på én gang er poetisk sørgmodig, men samtidig faretruende. Det er som om, der ikke helt er plads til beboerne i hans diskrete interiører, hvor alt synes at stå på rette plads, men hvor livet selv synes at være gået i stå.”

Elendighed under overfladen

Elmgreen & Dragset viser egne kunstværker samt værker af samtidskunstnere, som de har udvalgt. Du kan blandt andet opleve Louise Bourgeois, Monica Bonvicini, Thomas Ruff og Francesca Woodman og Njideka Akunyili Crosby.

Nogle af kunstnerne er direkte inspirerede af Hammershøi. Andre bruger elementer, som man også finder hos Hammershøi, til at udtrykke deres skepsis over for det idealiserede hjem.

Elmgreen & Dragset:

“De perfekte borgerlige hjem gemmer på historier om fortvivlelse og elendighed under den pæne overflade. Og vores forsøg på at passe ind i sådanne idealiserede hjemlige rammer kan drive os til enten resignation eller vanvid.”

 

Præsentationen kan opleves fra 27. april – 1. september 2019.

af SMK den 16.05.2019

Aktuelt