Det må du ikke gå glip af i oktober

Guidet tur: Kom tæt på de kongeliges kærlighedsliv
Kærlighed er en kompliceret størrelse for alle, også for de kongelige. På Rosenborg kan du nu komme tæt på kongelige kærlighedsforhold gennem 200 år. Her er vidnesbyrd om utroskab, hengivne parforhold og ægteskaber til både højre og venstre hånd.

Rosenborg. Omvisning: Kongelig kærlighed, hver dag 13.-21. oktober. Book plads i Rosenborgs webshop fra 1. oktober

Kunst: Bliv forført af Anna Anchers farver
Skagensmaleren Anna Ancher blev allerede i sin samtid anerkendt for sin lette stil og sans for farver. Den Hirschsprungske Samling viser, hvordan hun blev pionér sammen med unge kunstnere som P.S. Krøyer, da hun begyndte at eksperimentere med pasteller. En maleteknik, der dengang havde været glemt i et århundrede.

Den Hirschsprungske Samling. Forført af farver. Pasteller fra Anna Ancher til P.S. Krøyer, 30. juni 2018 – 19. januar 2019

Udstilling: Lyt til sommerfuglenes stille budskab
På grund af dens forvandling fra larve til bevinget skabning er sommerfuglen et ældgammelt symbol for forandring. Og det er mere aktuelt end nogensinde før, viser en ny udstilling på Geologisk Museum. Sommerfuglen er nemlig et fintfølende barometer for ændringer i klimaet.

Statens Naturhistoriske Museum, Geologisk Museum. Sommerfugle. Naturens stille budbringere, åbner 5. oktober

Workshop: Tegn dramatiske skulpturer og levende mennesker
Statens Museum for Kunst er fyldt med skulpturer. Og nu inviterer museet alle tegneglade til at komme og tegne dem. På udvalgte dage i efteråret er der åben workshop med croquismodel, tegneøvelser og kunstnere, der kan give dig en hjælpende hånd.

Statens Museum for Kunst. Tegneworkshop: Kroppen i kunsten, 7. og 21. oktober

Foredrag: Træd ind i maleren Elisabeth Jerichau Baumanns berejste liv
På Davids Samling kan du høre om den kosmopolitiske kunstner Elisabeth Jerichau Baumann, der rejste rundt i Europa og Mellemøsten i 1800-tallet. Hun blev født i Polen, mødte sin danske mand i Rom, og sammen flyttede de til København. Hendes malerier var efterspurgt af rige europæere, men herhjemme blev hendes stil stemplet som udansk, og hun havde svært ved at opnå accept i kunstmiljøet.

Davids Samling. Davids Bazar: Elisabeth Jerichau Baumann og den glemte engelske forbindelse ved kunsthistoriker Sine Krogh, 24. oktober

Film: Fejr Olsen-bandens 50 års fødselsdag
Den 11. oktober 1968 havde den første og frækkeste Olsen Banden-film premiere. Gense den på 50-års-dagen og vær med til pladereception for en ny vinyl-udgivelse med det bedste af Bent Fabricius-Bjerres musik fra filmserien.

Cinemateket. Olsen Banden 50 års visning, 11. oktober

Læs også om museumskvarterets mange arrangementer på Kulturnatten og i efterårsferien.

Maleriet ‘En ægyptisk pottesælgerske ved Gizeh’ er udført af Elisabeth Jerichau Baumann i 1876-78. Statens Museum for Kunst

af Parkmuseernes sekretariat den 24.10.2018