Gammel vin på nye flasker

Kender du historien om den ældgamle Rosenborgvin?

Rosenborgvinen er omgærdet af traditioner og ritualer og serveres den dag i dag stadig til Dronningens Nytårstaffel, præcis som den gjorde på Christian 4.s tid.

Selvom vinen er blevet spædet op med utallige andre vine gennem tiden, går drikken stadig under navnet Rosenborgvinen, fordi den er blevet opbevaret under slottet i København siden 1729.

At indtage et glas er som at indtage historien, og fortyndet eller ej, kan man stadig være sikker på at få en rest af den gamle vin, der har mange hundrede år på bagen.

Grundstammen er rhinskvin, hvidvin importeret fra Schloss Fürstenberg i Bacharach ved Rhinen i slutningen af 1500-tallet. En dyrebar, men dog ejendommelig vin. Smagen er karakteristisk sur, hvilket kun er blev mere udpræget med årene, hvilket også var årsagen til, at man under Frederik 9. serverede vinen med en gavmild mængde sukker til.

I 1982 var de gamle træfade som vinen opbevaredes på så medtagne, at Prins Henrik og en gruppe fagkyndige vineksperter, valgte at omtappe de sidste 1000 liter af Rosenborgvinen på ståltanke og flasker.

De dyrebare dråber har altså været meget igennem, siden de blev indført fra Tyskland af Christian 4., og selvom de ikke er nogen stor smagsoplevelse, er de en stor historisk oplevelse, som kun er få forundt.

Med den nuværende tradition for at servere vinen ved nytårstaflet 1. januar, forventes det, at vinen kan række mindst 300 år endnu, så kongefamilien og deres gæster kan føre traditionen videre.

Vil du se Rosenborgvinen helt tæt på, så udstilles flasker og tønder i dag i kælderetagen på Rosenborg. Book din billet til slottet her.

af Rosenborg Slot den 22.05.2019

Aktuelt