Guld, glitter og glam

Christian 4.s kroningsfest var en fejring ud over det sædvanlige. Han blev kronet den 29. august 1596, og hele København stod på den anden ende. Festen var for alle byens indbyggere. Springvand var fyldt op med vin, og den kommende konge red i procession gennem byen inden højdepunktet; selve kroningen i Vor Frue Kirke.

Kronen på værket var bogstavelig talt den nye kongekrone udført i Odense af guldsmed Dirich Fyring. Den glimtede i guld med emalje, taffelsten og perler og var prydet med våbenskjolde for kongens riger. Kronen symboliserede den unge konges store rigdom og magt, men endte også som et symbol på Christian 4.s mange nederlag, da han i 1645 var nødsaget til at pantsætte den.
I dag mere end 400 år senere stråler Christian 4.s kongekrone heldigvis stadig om kamp med kongernes andre regalier i Skatkammeret på Rosenborg, hvor det er muligt at nyde de mange smukke detaljer.

I vinterferien kan børn lave deres egen krone på Rosenborg, når vi hver dag i uge 7 og 8 har familieomvisningen I Røg og damp – i fodsporet på Christian 4. Læs mere her.

af Rosenborg Slot den 31.01.2018

Aktuelt