Historiske rekorder: Folk strømmer til museerne

Landets museer er fyldt som aldrig før, og tre af parkmuseerne har opnået publikumsrekord.

På trapperne foran Statens Museum for Kunst står 65-årige Kirsten Hjortshøj. “Jeg har aldrig været derinde, det er lidt pinligt,” siger hun. Pinligt er det nu ikke. Hun er århusianer og har været fast gæst på Aros.

“Nu hvor jeg er blevet pensionist, har jeg mere tid og er begyndt at gå meget mere på museum,” siger Kirsten Hjortshøj og fortæller, at hun bor på vandrerhjem for at se byens museer.

Hun er ikke alene om sin interesse. Tal fra 2015 viser, at 16,2 millioner mennesker besøgte landets museer. Flere end nogensinde før. I 2009 var der godt 11 millioner og i 2012 13 millioner besøgende på landsplan. Interessen gælder også Parkmuseerne. Blandt dem har tre museer slået historisk rekord. Statens Museum For Kunst, Rosenborg og Davids Samling har haft henholdsvis 450.000 besøgende, 320.000 besøgende og 45.000 besøgende.

Gode til at forny sig
Et øget antal pensionister som Kirsten Hjortshøj er blot en lille del af forklaringen. Der er to hovedtendenser til den øgede aktivitet, siger direktør for Center for Fremtidsforskning, Jesper Bo Jensen. Han forsker både i fortidens og nutidens tendenser for derved at kunne spotte, hvad der sker i fremtiden.

“Der er i hvert fald to overordnede årsager. Den ene er, at museerne helt generelt er blevet bedre til at forny sig og gøre tingene på en ny måde. De gør udstillingerne lækrere, laver events og skaffer flere sjældne genstande fra udlandet. Og ligesom teatret er de blevet bedre til at skaffe de ting, folk gerne vil se,” siger han.

De mange nye tiltag er noget, som kan ses på Parkmuseerne. De populære aftenarrangementer SMK Fridays med art talks, musik, film og performances trækker tusindvis af gæster. Cinemateket har succes med Open Air, hvor de viser film i Kongens Have, og Statens Naturhistoriske Museum drukner næsten i gæster til Vin & Videnskab, hvor der uge efter uge er godt til både gane og hjerne.

Retro er in
Tilstrømningen af folk er en samfundstendens, som rækker udover museernes kommunikation udadtil, siger fremtidsforskeren. “Vores tid er præget af retro og gamle møbler. Fortiden er ret populær for tiden, og sådan er det ofte i krisetider, hvor vi søger holdepunkter. Man kan også se det i fjernsynet. Jeg plejer at sige, at du har vundet i lotteriet, hvis du klikker tre gange på fjernbetjeningen uden at støde ind i et antik- eller genbrugsprogram.”

Jesper Bo Jensen tilføjer, at jo mere virtuel verden bliver, des mere har vi brug for virkeligheden, og derfor forudser han, at museer og biografer har en fremtid foran sig.

Til slut er der endelig turisterne. I 2015 løb det samlede antal solgte overnatninger i hovedstadsregionen op i 9,8 millioner. En vækst på 55 procent siden 2009, viser tal fra Wonderful Copenhagen. Ifølge Visitdenmark er Statens Museum for Kunst og Rosenborg i top 10 over Københavns mest besøgte attraktioner.

Læs flere artikler fra Parkmuseernes avis.

Foto: Open Air i Kongens Have

af Parkmuseernes sekretariat den 30.09.2016

Aktuelt