Mørket sænker sig over Rosenborg

Selvom vi nu går ind i den mørke årstid, hvor alle hungrer efter lys, skruer vi ikke bare op for spottene på Rosenborg, og det er der faktisk en god grund til!

Slottets vagter bliver tit spurgt om, hvorfor der dog er så mørkt – Skal der spares? Eller er danskerne generelt bare glade for omsluttende mørke? Svaret er ganske ligetil, historiske genstande har nemlig ikke godt af lys, hverken naturligt eller elektrisk, og af hensyn til samlingen opererer Kongernes Samling derfor med en nøje udtænkt og sparsom lyssætning.

Sammen med faktorer som luftfugtighed og –forurening er lys en klar katalysator for nedbrydningen af genstande. Tekstil og papir nedbrydes hurtigt, malerier og møbler langsommere, men for kraftig lyseksponering accelererer processen for dem alle.

Selvom septemberhimlen mørkner, kommer vi ikke til at ændre på vores principper om, at lyset på slottet skal være dæmpet og ikke afgive for meget varme. Kongernes Samling bruger derfor lav-energi-lys, der har den rette nuance, så genstandene tager sig godt ud i deres originale farver. Det mener vi giver den bedste oplevelse, samtidig med at vi bevarer kunstskattene i så lang tid som overhovedet muligt. Og det håber vi selvfølgelig, at I har forståelse for.

Som et nyt initiativ, er vi desuden med i det EU-støttede konserveringsprojekt CollectionCare, der går ud på at udvikle et intelligent monitorsystem til overvågning og konservering af kunstgenstande på museer i Europa.

Så selvom det ser mørkt ud, har vi altså stadig åbent! Køb din billet til Rosenborg online og kom og se de mange uvurderlige skatte, vi arbejder hårdt på at bevare for eftertiden.  

af Rosenborg Slot den 09.09.2019

Aktuelt