Ny særudstilling: Meteoritter – en rejse gennem tid og rum

05.09.2019–30.08.2020

I udstillingen ‘Meteoritter – en rejse gennem tid og rum’ på Geologisk Museum kan du opleve enestående meteoritter og blive klogere på deres oprindelse, mytologi, og hvilken ny viden forskerne kan få fra dem. 

Udstillingen kan findes fra d. 5. september 2019 – 30. august 2020
på Geologisk Museum på Øster Voldgade 5-7, 1350 København K.

Hellige sten, gudernes afføring eller et varsel om dommedag – meteoritter er altid blevet tillagt mystiske og guddommelige egenskaber. Men de har også stor videnskabelig værdi og leverer uvurderlige informationer om vores solsystem og livets oprindelse. Udstillingen inviterer hele familien på en rejse gennem tid og rum og suppleres med en række spændende aktiviteter og events.

Highlights

  • Månen og Mars: Grib en unik mulighed for at røre ved både et stykke af Månen og et stykke af Mars. Udstillingen omfatter meteoritter fra vores måne og nærmeste naboplanet og gør dem fysisk tilgængelige for alle.
  • Black Beauty: En smuk og sjælden meteorit fra Mars, som igennem Centre for Star and Planet Formations forskning har givet os ny viden om mulighederne for tidligt liv på den nu så golde planet.
  • Lugt – lyt – føl – se: Oplev meteoritter med alle sanser igennem interaktive installationer og aktiviteter i udstillingen.
  • Ensisheim-meteoritten: Den første meteorit, hvis fald er dokumenteret. I 1492 oplevede man i byen Ensisheim et mirakel, da en sten, ledsaget af tordenbrag, faldt ned fra himlen og blev fundet i en mark af en lille dreng. Et fragment af dette historiske meteoritfald kan ses i udstillingen.
  • Ejby-meteoritten: Det største meteoritfald i Danmarkshistorien skete i februar 2016 og er på næsten 9 kg i alt. Tilsammen har de heldige findere modtaget ca. 2 mio. kroner i findeløn igennem Danekræ-ordningen, som har sikret, at alle meteorit-fragmenter nu findes i Statens Naturhistoriske Museums samling.
  • Agpalilik-meteoritten: Som den mest fantastiske meteorit i samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum byder denne ikoniske genstand alle besøgende velkommen allerede i gården til Geologisk Museum. Agpalilik er en jernmeteorit på hele 20 ton, som blev fundet af den danske forsker Vagn Fabritius Buchwald i Nordvestgrønland i 1963. Den dag i dag står meteoritten i Geologisk Museums gård på den stålslæde, hvorpå den blev fragtet til Danmark.

Læs mere

Læs mere om udstillingen på meteoritudstilling.dk.

af Statens Naturhistoriske Museum den 04.09.2019

Aktuelt