Nyerhvervelse forøger Kongernes Samling

Selvom Rosenborg huser historiske genstande, betyder det ikke, at tiden er gået i stå på museet, tværtimod. Samlingen er ikke statisk, men udvides hele tiden, og hos Kongernes Samling arbejder vi konstant på at erhverve eller generhverve genstande, der har tilknytning til eller er inspireret af det danske kongehus og Rosenborg.

Året på Rosenborg blev således skudt i gang med nyerhvervelsen af en smuk tobaksdåse, en såkaldt Tabatière, fra den afdøde Prinsesse Elisabeths bo. Dåsen er hvid med håndmalet dekoration af kunstfærdige konkylier og muslingeskaller og særlig interessant, et prospekt af kongens residens, Christiansborg slot, på indersiden af låget.

Kunstneren bag, som menes at være Joseph Brecheisen, har med dåsen ladet sig inspirere af den tyske kunstner Franz Michael Regenfuss, der i 1758 udgav konkylieværket ”Auserlesne Schnecken Muscheln und andre Schaalthieren”. Dette værk, som med sine udsøgte illustrationer blander kunst og naturvidenskab, var dedikeret til Regenfuss’ velynder Frederik 5., og tobaksdåsen er muligvis også udført til netop denne Oplysnings-konge.

Uanset, er tobaksdåsen med til at nuancere billedet af Frederik 5., der på trods af sin sørgelige historie med alkohol, også var en konge der ivrigt støttede kunsten og bl.a. fik oprettet en række kunstneriske og videnskabelige institutioner som f.eks. Kunstakademiet og Botanisk Have.

Indtil dåsen har fundet sin permanente plads i udstillingen, kan du lære mere om Frederik 5.s skæbne i Frederiks 5.s Kabinet på Rosenborg. Planlæg dit besøg på slottet her.

af Rosenborg Slot den 22.01.2019

Aktuelt