Oplev Rosenborgs kostbare samling af ”hvidt guld”

Rosenborg råder over mange skatte, men ikke alle gør lige så meget væsen af sig, som de glitrende kronjuveler. Slottets samling af genstande i elfenben og narhvalstand er en af verdens største, men er tit noget gæster haster forbi på deres vej mod skatkammeret. Med Museumsinspektør Jørgen Heins udførlige 2-bindsværk Ivories and Narwhal Tusks at Rosenborg Castle har samlingen dog endelig fået den opmærksom den fortjener.

På grund af narhvalstandens sirligt snoede form, troede man i en periode, at der var tale om enhjørningehorn, men selvom denne myte i dag er aflivet, er narhvalstand og elfenben stadig utrolig kostbart – deraf navnet ”det hvide guld”.

I Rum C i kælderetagen på Rosenborg kan du se den store samling af genstande i elfenben og narhvalstand, bl.a. lysekroner, drikkehorn, æsker, statuetter og relieffer, drejet af professionelle drejere såvel som kongelige amatører.

Udover at pynte blev genstandene i sin tid brugt til at fremvise den danske kongefamilies magt og velstand, særligt når skænket som gaver til andre kongelige hoffer.

Har du fået blod på (narhvals)tanden efter at have set samlingen, kan du dykke ned i Heins komplette værk, som udover at beskrive samlingens genstande, også giver et historisk indblik i drejearbejdet som kunstform, samt gennemgår nogle af de mest berømte drejere, hvoraf mange var tilknyttet Rosenborg.

af Rosenborg Slot den 11.09.2018

Aktuelt