På tynd is – Allegorisk snelandskab fra Christian 4.s Vinterstue

Når chancen for hvid jul synes forsvindende lille, må man nøjes med at nyde vinterlivets glæder i kunsten. Selvom det ser gråt ud udenfor, ligger sneen nemlig tungt på dette fine maleri, udstillet på Rosenborg. Maleriet er en kopi efter den flamske kunstner Pieter Bruegel den ældre (1525-1569), der er kendt for sine allegoriske værker, som fx ”Babelstårnet” fra 1563.

Maleriet hænger meget passende i Christian 4.s Vinterstue på slottet, og forestiller en lille hollandsk landsby dækket af sne. Selvom det syner idyllisk med de mange bønders ubekymrede leg på isen, er der flere allegoriske tolkninger af billedet, der peger i en mere dyster retning.

Én tolkning går fx på, at fuglefælden, som ses til højre i billedet, symboliserer djævlen der frister de svage sjæle. En anden går på, at skøjterne, der stryger hen over isen, symboliserer eksistensens usikkerhed. Det er en slags ’memento mori’, en påmindelse om at den skrøbelige is ikke holder evigt, men en dag uundgåeligt vil briste i vores allesammens dødelighed.

Maleriet er et eksempel på, at der altid gemmer sig noget under overfladen, men kan selvfølgelig også bare nydes for dets herlige vinterfremstilling.

Trænger du til noget at styrke dig på, efter den eksistentielle grublen maleriet lægger op til, kan vi hos Kongernes Samling byde på varm gløgg og æbleskiver – såfremt du har købt vores særlige Julebillet. Læs mere om billetten her, og nyd de smukke malerier i Vinterstuen efterfulgt af en hyggelig stund i The Garden Café på slottets grund.

af Rosenborg Slot den 17.12.2018

Aktuelt