SMK Fridays: Ufortalte historier / Mark Leckey

SMK Fridays er SMK’s intelligente fredagsbar, der blander kunst, talks, musik og drinks til en anderledes museumsoplevelse efter lukketid.

Første del af SMK Fridays markerer åbningen af udstillingen Ufortalte historier, der stiller skarpt på Danmarks fortid som kolonimagt.

Anden del af aftenen hører til den spritnye udstilling i x-rummet af den britiske samtidskunstner Mark Leckey.

An Unfinished Conversation
Under overskriften An Unfinished Conversation inviterer vi til tre samtaler om objekter i henholdsvis SMK’s, Det Kongelige Biblioteks og Rigsarkivets samlinger, der kan fortælle historier om Danmarks fortid som kolonimagt:

Samtale 1: Museumsinspektør Henrik Holm inviterer publikum til at tale med ham om Jens Juels store maleri af den Ryberske familie i SMK’s samling. Et maleri, hvori alt umiddelbart ånder fred og idyl, men som samtidig også er et vidnesbyrd om Danmarks koloniale fortid i Vestindien.

Samtale 2: Forskningsbibliotekar Mette Kia Krabbe Meyer fra Det Kongelige Bibliotek inviterer til en samtale om danskeres familiefotografi fra det tidligere Dansk Vestindien. Lyt med, når formand for Dansk Vestindisk Selskab Anne Walbom, lektor i historie Gunvor Simonsen og professor i fotografistudier Mette Sandbye, giver deres besyv på historien.

Samtale 3: Kunsthistoriker, ph.d. Temi Odumosu fra Living Archives ved Malmö Universitets har inviteret kunstnerne Yong Sun Gullach og Miriam Firesewra Berhane Haile til at tale om den check på 25 mio. dollars, som Danmark modtog, da de dansk-vestindiske øer blev overdraget til USA.

Se udstillingen med art talks og byvandringer
Udstillingen åbner kl. 16 med åbningstaler og kan besøges hele aftenen. Der er korte introduktioner og art talks i udstillingen. Derudover inviterer historiefortællerne Another Copenhagen til mini-byvandringer i udstillingen Ufortalte Historier om den danske kolonitid.

Folkene bag Marronage præsenterer en talk i udstillingen. Marronage er et aktivistisk tidsskrift, dedikeret til at udstille Vestens og Danmarks historiske fortrængning af kolonitiden.

Hovedbiblioteket overtager Biografen
Kbh Læser overtager SMK’s biograf. Kl. 17.30 – 18 og 18.30 – 19, kan man møde forfatterne Lone Aburas, Aydin Soei og gruppen Marronage. De sætter i en fælles oplæsning fokus på de individuelle og konkrete historier, der alle kan ses i lyset af Danmarks og verdens kolonihistorie.

Mark Leckey
Se den nyåbnede udstilling He Thrusts his Fists against the Posts but Still Insists he Sees the Ghosts af den britiske kunster Mark Leckey. Vi viser også Leckeys videoværk Dream English Kid 1964-1999AD fra 2016. Museumsinspektør Marianne Torp introducerer udstillingen.

SMK Fridays fortsætter lørdag
Som noget helt særligt fortsætter SMK Fridays henover weekenden. Lørdag 6. maj inviterer vi i samarbejde med Copenhagen Architecture Festival til en forlængelse af SMK Fridays på Den Kongelige Afstøbningssamling i Toldbodsgade 40.

Læs mere om eventet og køb billetter her

Udstillingen Ufortalte historier og denne SMK Fridays er blevet til i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek og Malmö Universitets forskningsprojekt Living Archives. Another Copenhagens byvandringer præsenteres i samarbejde med arkitekturfestivalen CAFx. Ufortalte historier er støttet af Nordea-fonden og er del af Historier om Danmark
.

SMK Fridays er støttet af Bikubenfonden

RTEmagicC_bikub_16.jpg

af SMK den 25.04.2017

Aktuelt