8. februar - 5. maj 2019
Hun var kompromisløs, selvkritisk og levede det meste af sit liv i stor fattigdom. Men i dag inspirerer hendes budskab om fællesskab stadig. I forårets hovedudstilling Sonja Ferlov Mancoba sætter SMK spot på en af nyere tids vigtigste danske kunstnere. Få hele historien om den markante billedhugger, og oplev hendes poetiske og krigeriske figurer.
”Sonja Ferlov Mancoba er en nøgleskikkelse i dansk modernisme. Med udstillingen vil vi skabe opmærksomhed omkring en kunstner, som ikke har fået den opmærksomhed, hun fortjener.”
– Mikkel Bogh, SMK’s direktør
En kompromisløs kunstner
Udstillingen følger Sonja Ferlov Mancoba (1911 – 1984) fra midt i 1930’erne, hvor hun var del af miljøet omkring kunstnerfællesskabet Linien og sammen med bl.a. Richard Mortensen og Ejler Bille kom på sporet af surrealismen. I 1936 tog hun til Paris og fik atelier ved siden af den nu verdensberømte kunstner Alberto Giacometti.
Ferlov Mancoba skabte halvabstrakte væsener, krigerfigurer og masker af ler og gips. Men hun var uhyre selvkritisk og kasserede mange værker. Hun smed endda et af sine vigtige værker i Birkerød sø, fordi det ikke ville ”makke ret”. Hun engagerede sig aldrig i det kommercielle kunstmarked – med stor fattigdom til følge.
Kæmpede for fællesskabet
Sonja Ferlov Mancoba havde en stor interesse for især afrikanske kulturer. Her fandt hun en kunst, som udtrykte den samhørighed mellem mennesker, hun selv kæmpede for.
Hun troede på et fællesskab på tværs af kulturer. Og netop den vision går som en rød tråd gennem Ferlov Mancobas kunst og liv. Hun stræbte efter at skabe kunst, der igen kunne forbinde mennesker i den materialistiske, egoistiske verden, hun følte, hun levede i.
…Kun i kraft af hinanden kan vi leve og ånde og ingen skaber alene…
– Sonja Ferlov Mancoba
I udstillingen kan du opleve 140 værker af kunstneren, heraf flere gips- og lerskulpturer, der aldrig før har været udstillet. Udstillingen Sonja Ferlov Mancoba er tilrettelagt i samarbejde med det internationalt anerkendte museum Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne i Paris.
Topfoto: Magnus Ekstrøm
19.06.2020
Sidste år modtog Statens Museum for Kunst en stor donation af den danske kunstner Ragna Braases værker. Fra 12. februar…
05.12.2019
Indtil 10. maj 2020 Pasteller, tegninger, akvareller, collager og fotografier. Den Kongelige Kobberstiksamling på SMK indeholder mere end 240.000 værker…
25.09.2019
Ud af krig, brand og statsbankerot voksede en af de mest elskede perioder i dansk malerkunst. Med efterårets store udstilling…
16.05.2019
Et trygt og rart sted? Eller faretruende rammer, der kan drive dig til vanvid? I et nyt kunstprojekt udforsker kunstnerne Elmgreen…
02.01.2019
Til februar præsenterer SMK den hidtil største udstilling med skulpturer, malerier, collager og tegninger af den dansk-franske kunstner Sonja Ferlov…
04.09.2018
Gå ikke glip af efterårets store særudstilling med en af Danmarks allerstørste internationale kunstnere lige nu. Dansk-vietnamesiske Danh Vo udfolder…
06.08.2019
Grib fat i trykpressen, den farvestrålende modellervoks og limpistolen! Hver uge over sommeren inviterer vi til et nyt kreativt tema…
24.04.2018
I udstillingen dykker vi ned under overfladen og undersøger den indre virkelighed. Oplev værker fra en tid, hvor symbolikken i kunsten…