Sonja Ferlov Mancoba

8. februar - 5. maj 2019

Hun var kompromisløs, selvkritisk og levede det meste af sit liv i stor fattigdom. Men i dag inspirerer hendes budskab om fællesskab stadig. I forårets hovedudstilling Sonja Ferlov Mancoba sætter SMK spot på en af nyere tids vigtigste danske kunstnere. Få hele historien om den markante billedhugger, og oplev hendes poetiske og krigeriske figurer.

”Sonja Ferlov Mancoba er en nøgleskikkelse i dansk modernisme. Med udstillingen vil vi skabe opmærksomhed omkring en kunstner, som ikke har fået den opmærksomhed, hun fortjener.”

– Mikkel Bogh, SMK’s direktør

Om Sonja Ferlov Mancoba

En kompromisløs kunstner
Udstillingen følger Sonja Ferlov Mancoba (1911 – 1984) fra midt i 1930’erne, hvor hun var del af miljøet omkring kunstnerfællesskabet Linien og sammen med bl.a. Richard Mortensen og Ejler Bille kom på sporet af surrealismen. I 1936 tog hun til Paris og fik atelier ved siden af den nu verdensberømte kunstner Alberto Giacometti.

Ferlov Mancoba skabte halvabstrakte væsener, krigerfigurer og masker af ler og gips. Men hun var uhyre selvkritisk og kasserede mange værker. Hun smed endda et af sine vigtige værker i Birkerød sø, fordi det ikke ville ”makke ret”. Hun engagerede sig aldrig i det kommercielle kunstmarked – med stor fattigdom til følge.

Kæmpede for fællesskabet
Sonja Ferlov Mancoba havde en stor interesse for især afrikanske kulturer. Her fandt hun en kunst, som udtrykte den samhørighed mellem mennesker, hun selv kæmpede for.

Hun troede på et fællesskab på tværs af kulturer. Og netop den vision går som en rød tråd gennem Ferlov Mancobas kunst og liv. Hun stræbte efter at skabe kunst, der igen kunne forbinde mennesker i den materialistiske, egoistiske verden, hun følte, hun levede i.

…Kun i kraft af hinanden kan vi leve og ånde og ingen skaber alene…

– Sonja Ferlov Mancoba

I udstillingen kan du opleve 140 værker af kunstneren, heraf flere gips- og lerskulpturer, der aldrig før har været udstillet. Udstillingen Sonja Ferlov Mancoba er tilrettelagt i samarbejde med det internationalt anerkendte museum Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne i Paris.

Podcast om Sonja Ferlov Mancoba

Topfoto: Magnus Ekstrøm

af SMK den 05.03.2019

Aktuelt