Til minde om de døde – og dem som skal dø

Efteråret er årstiden, der minder os om, at intet varer evigt. Lige så sikkert som at bladene visner og falder af træerne, lige så sikkert er det, at vi alle skal dø. Døden er uomgængelig, allestedsnærværende, et fælles menneskeligt vilkår, og har derfor til alle tider været et yndet tema i kunstens verden.

Kunsthistorien er fyldt med vanitas-symboler, som fx udbrændte lys, visne blomster og skrøbelige sæbebobler, der påpeger livets tomhed og forfængelighed, ligesom den latinske sætning ”Memento Mori” (dansk: Husk, du skal dø) minder os om livets forgængelighed – at vi er her på lånt tid.

På Rosenborg kan man opleve eksempler på dette tema i Skatkammeret. Her finder man nemlig både en alterkalk med et diamantbesat dødningehoved og hængesmykker med kranier, der var tidens hotteste mode i 1500 og 1600-tallet. Her var Danmark plaget af både sygdomsepidemier og krige, og det blev derfor moderne med dødningehoveder og korslagte knogler som motiv på smykker. Efterladte kunne enten bære smykkerne som minde om den afdøde, eller give ham/hende smykket med i graven.

Smykkerne taler altså ind i en tradition for at mindes og ære de døde, ligesom de højtider der præger efteråret. Den 31. oktober fejres den irsk-amerikanske højtid Halloween, og den første søndag i november fejrer Folkekirken Allehelgensdag, hvor man mindes alle dem, der ikke er her mere.

Til Halloween, Allehelgen og hele året rundt, kan du se de uhyggelige smykker i Skatkammeret på Rosenborg. Tjek åbningstider og billetpriser eller book billet online på Kongernes Samlings hjemmeside.  

af Rosenborg Slot den 24.10.2019

Aktuelt