Tillykke til hele Danmarks Dannebrog!

Fejrede du også Dannebrog i weekenden?

Lørdag den 15. juni 2019 fejrede kongefamilien og hele resten af landet Valdemarsdag. Datoen, der indtil 1948 var en skolefridag, mindes den sagnomspundne dag i 1219, hvor det danske flag, Dannebrog, ifølge fortællingen faldt ned fra himlen under Valdemar Sejrs korstog i Estland.

Fejringen i år er ganske særlig, da den markerer 800-års-jubilæet for sagnbegivenheden, der gav Danmark sit smukke rød-hvide flag, der den dag i dag stadig spiller en stor rolle for nationalfølelsen – ved alt fra fødselsdage til fodboldkampe.  

I 1671 indstiftede Christian V Dannebrogordenen, der genoplivede Valdemar Sejrs tradition for udnævnelse af Riddere af Dannebrog. Ordenen består i dag af seks grader og et hæderstegn og tildeles danskere og udlændinge, der har ydet en særlig indsats inden for deres felt eller for danske interesser generelt.

På Rosenborg opbevares eksemplarer af alle danske ordener, og i Skatkammeret Rum I kan du fx se den smukke Dannebrogskæde med vedhængende ordenstegn, fremstillet i guld med emalje og taffelsten. Ligesom Dannebrog domineres ordenen af det kristne kors og de røde og hvide farver, der muligvis symboliserer renhed og Jesu blod. I kæden der bærer korset, ses Valdemar Sejrs og Christian V’s monogrammer stiftevis, med et kors imellem sig.

Besøg Rosenborg og se Dannebrogordenen, Elefantordenen og alle de andre skatte, der glimter i kælderen under slottet. Museet er åbent hver dag fra 9-17 i sommerperioden. Vil du have din billet direkte til din mobil? Så køb din billet online i vores webshop, og slip for køen til billetsalget.

af Rosenborg Slot den 25.07.2019

Aktuelt